CONVERSES CIRCULARS: Residu zero

Conversem amb Magda Cebrian, responsable de comunicació de Go Zero Waste. 

Si voleu veure la conversa premeu aquí: https://www.instagram.com/p/CNk7PmCqHeM/

No us ha passat que un dia us heu despertat amb la inquietud de fer un canvi? D’analitzar quina vida portem i els residus que generem al nostre dia a dia. Amb la voluntat de reduir al màxim els plàstics de la nostra vida i redescobrir quines són les alternatives. A Go Zero Waste i a Circulars va anar així. D’una idea que engrescava a unes quantes persones va esdevenir al projecte que ara, fins i tot, té una seu a Barcelona que té la intenció de que sigui un espai on es puguin conèixer iniciatives #ZeroWaste i on es poden comprar productes sostenibles. En tot cas, està en creixement i la idea és que sigui un petit laboratori de la reducció de residus.

Quan li preguntem a la Magda pels canvis que ha fet i que se’n sent més orgullosa ens diu que els canvis més importants no ens els pot ensenyar perquè són els canvis de mentalitat que ha fet. Per exemple amb els mobles reaprofitats en comptes de comprar-los de nou. De totes maneres ens insisteix que cadascú ha de ser conscient també fins a on pot arribar, i per això ens ensenya el recipient que va comprar per crear la seva llet vegetal a casa, però no convençuda amb el resultat, passa a comprar una llet vegetal que va en ampolla de vidre reciclat. Potser no és el resultat que esperava però, en aquest tema, ella ha decidit arribar fins aquí. 

Per començar els canvis a casa el ritme l’hem de posar nosaltres i tenir clar quins són els aspectes que fem que generen més residus. Potser el primer que hauríem de fer, però, és separar la brossa orgànica del rebuig. Però quins reptes ens proposen per començar?

    • Les begudes. Aigua filtrada, begudes que vagin en ampolles de vidre, càpsules de cafè reutilitzables, etc.
    • Els diaris. Reaprofitar-los per fer accions com recollir les caques del gos.
    • La resta de la verdura. Ser creatius amb aquelles parts de la verdura que llencem.
    • Rebutjar les factures en paper. Demanar que ens enviïn les factures digitalment, els catàlegs i demanar no rebre en paper la propaganda electoral quan hi ha eleccions.

Les consumidores no som les úniques que promovem el canvi, les institucions estan començant, a poc a poc, a implantar normatives per la reducció de plàstics i la reducció de residus. El canvi important de totes maneres es veurà quan als supermercats en comptes dels mil raspalls de dents de plàstic hi hagi els dos o tres models de bambú, i la persona consumidora només pugui triar entre aquests per exemple. Hi ha qüestions que ens han de venir donades, no podem esperar que aquest canvi el faci tota la població. 

Com podem col·laborar a la App de Go Zero Waste? Tan els usuaris com les botigueres poden enviar a l’aplicació l’establiment o el servei que tenim a prop que promogui el “Zero Waste” a l’apartat de “col·laboradors”. Actualment treballen per posar segells per especificar quines són les bones pràctiques que fan a l’establiment en qüestió, com per exemple: que la gent porti els seus envasos, la venta a granel, oferir aigua filtrada de l’aixeta, que el menjar ens el puguem endur en envasos reciclables, la promoció de la reparació d’objectes…

A l’App no només hi ha un mapa del territori i les botigues marcades, sinó que també ens proposen reptes que pots aplicar a tots els àmbits de la teva vida. Per això proposem un concurs per les nostres xarxes socials on la gent comparteixi quins són els aspectes que han canviat per reduir el residu. Hi ha premi!

Altres notícies